Maar liefst 88% van zelfstandigen zonder personeel zou, ondanks de crisis, opnieuw kiezen voor het ondernemerschap. Dat blijkt uit het rapport Onderzoeksrapport 'Stand van Zaken Zonder personeel' van het ministerie van SZV.

Uit het onderzoek blijkt onder meer, dat ondernemers vaak niet bekend zijn met de bijstandsregeling voor ondernemers (Bbz), die ze door een moeilijke periode kan helpen zonder hun bedrijf te hoeven opgeven. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Kamer van Koophandel (http://www.kvk.nl/ondernemen_in_zwaar_weer/regelingen/bbz-uitkering/).

Zelfstandigen kunnen in tegenstelling tot vakgenoten in loondienst niet terugvallen op collectieve werknemersverzekeringen en moeten zich daarom verzekeren tegen risico’s. Daarmee is het treurig gesteld: slechts 20% is verzekerd tegen ziekte en slechts 36% tegen arbeidsongeschiktheid. En maar één op de twee zzp'ers bouwt een reserve op als de oudedagvoorziening.

Weergaven: 58

Opmerking

Je moet lid zijn van Register Freelance en Zelfstandige Kunsthistorici om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Register Freelance en Zelfstandige Kunsthistorici

Reactie van Petra Else Jekel op 4 December 2010 op 17.34
Van de genoemde BBZ regeling heb ik gebruik gemaakt. Mocht iemand hier informatie over willen, of mijn persoonlijke ervaringen willen horen, laat het weten via mail: ik wil er best over adviseren.

Is ondernemerschap niet ook een keuze die bijvoorbeeld naadloos aansluit bij hoe iemand is of voelt dat hij of zij het meeste uit zichzelf kan halen, en niet zozeer een gevolg van omgevingsfactoren als de economische conjunctuur? Waarom zou dan bij neergaande conjunctuur die keuze anders worden? Het stukje hierboven lijkt van die aanname uit te gaan. Voor mij gaat die aanname niet op. Wat niet wil zeggen dat werknemerschap per definitie geen optie is.

Ben benieuwd hoe andere leden dit zien.

© 2023   Gemaakt door Andréa A. Kroon.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden