In 2017 herdenken de Russen hun zogenaamde 'Oktoberrevolutie', maar wat valt er precies te vieren? Wat was daar het belang van en vooral: hoe kijken de Russen er vandaag tegenaan? Hoe trots zijn de Russen op hun revolutie? Ziet men die als een nationale ramp die het land in haar ontwikkeling heeft afgeremd, of eerder als een progressieve daad die een enorme impact had op de wereldgeschiedenis.
Tot het einde van de Sovjetunie in 1991 werd de Oktoberrevolutie van 1917 herdacht als een nationale feestdag, maar tegenwoordig blijkt dat niet meer zo evident te zijn. Kan het de jonge Russen eigenlijk nog schelen? En hoe zit het met de politieke recuperatie ervan? Zo lijkt de Russische revolutie een plaats te hebben ingenomen in het nationale discours van Vladimir Putin die graag met enige nostalgie terugkijkt naar het tsarisme en het Stalinisme. Het leverde hem in het westen een reputatie op als autocraat en de nieuwe 'Russische tsaar'. Wat denken de Russen daar zelf van?
Alisa Schieman-Simtchera, kunsthistorica en sociologe werpt met u een blik in het Rusland van vandaag tegen de achtergrond van de woelige gebeurtenissen van 1917. Of hoe het verleden altijd ingrijpt in het heden.
Cursusplaatsen
Antwerpen(Berchem), België
Zaal Stanislas
Grote Steenweg 75
1 woensdagvoormiddagen van 10:00 tot 12:30 uur - 26/04/2017
Gent, België
De Cirk
Zebrastraat 34
1 woensdagvoormiddagen van 10:00 tot 12:30 uur - 03/05/2017
Inschrijven
Je moet lid zijn van Register Freelance en Zelfstandige Kunsthistorici om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van Register Freelance en Zelfstandige Kunsthistorici