1. Krakause dame van Leonardo da Vinci

In Krakau bevindt zich een schilderij van Leonardo da Vinci “De dame met de hermelijn”. Da Vinci heeft het schilderij waarschijnlijk rond 1490 geschilderd. Hoe weten we dat Leonardo da Vinci heeft dit schilderij geschilderd? Hoe kwam het schilderij in Krakau terecht? En wie stond er model voor de dame?

Geschiedenis, toeschrijving, symboliek en provenance van het schilderij worden belicht tijdens deze lezing.

 

2. Pieter Paul Rubens. Een bekende onbekende

We weten heel goed wie P.P. Rubens is maar toch weten we veel niet over hem.

We weten bijvoorbeeld niet zeker waar en wanneer hij geboren is. En wat weten we eigenlijk over zijn karaktereigenschappen en gewoontes?

Als we al iets weten, hoe zijn we dat dan te weten gekomen?

 

3. De kunst in de Bourgondische Nederlanden. Van Filips de Stoute tot Karel V.

De kunstwerken, schilders en opdrachtgevers uit de Bourgondische Nederlanden vormen het onderwerp van deze lezing. Tijdens de lezing kijken we naar de schilderijen in hun cultuurhistorische context. Welke maatschappelijke en wetenschappelijke factoren beïnvloedden de schilderijen? Voor wie en door wie zijn ze gemaakt? Welke symboliek dragen de schilderijen in zich?

 

4.  De gouden eeuw. De invloed van Vlaamse emigranten op de Noord-Nederlandse schilderkunst.

Na de val van Antwerpen in 1585 vluchtte een aantal Vlamingen naar Nederland. Daar namen ze deel aan het culturele leven. Over hun rol, betekenis en bijdrage aan de schilderkunst der Lage Landen gaat deze lezing.

 

5.Russisch-orthodoxe kerk en kerkkunst door de eeuwen heen

De bakermat van de Russische kunst en cultuur was tot in de 17de eeuw de oosters-orthodoxe kerk. Pas vanaf de 18de eeuw versterkte, onder Peter de Grote, de westerse invloeden. Na de Russische revolutie in 1917, speelde de kerkkunst amper nog een rol in de maatschappij.  De Russische-orthodoxe kerk is voortgekomen uit de Byzantijnse Kerk. In der loop der eeuwen heeft de kerk een eigen stelsel van riten en symboliek ontwikkeld. Elke tijd en elke regio in Rusland toont eigen stilistische kenmerken in de iconen. Minder bekend, maar niet minder belangrijk in kunsthistorisch opzicht, zijn Oud-Russische fresco’s.

Contact

Kunsthistorica

Alisa Schieman-Simtchera

e-mail: alisa@schieman.org

Weergaven: 177

Opmerking

Je moet lid zijn van Register Freelance en Zelfstandige Kunsthistorici om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Register Freelance en Zelfstandige Kunsthistorici

© 2024   Gemaakt door Andréa A. Kroon.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden