In een hete zomer als dit, is het voor loondienstwerknemers op kantoren vaak afzien: vergaderen in pak in benauwde ruimtes, terwijl buiten de zon schijnt. Een absoluut voordeel van het zelfstandig ondernemerschap is dat je met je laptop gebruik kunt maken van een terrasje als aangenaam 'buitenkantoor' en naar eigen inzicht je werktijden kunt verschuiven naar de koelste uren. Dat sluit aan bij de filosofie van 'het nieuwe werken'. Freelancers (of werknemers) worden niet meer afgerekenen op traditionele zaken als aanwezigheid tijdens kantooruren, maar alleen op hun output (prestatie en productkwaliteit). Zo is ook het investeren in een eigen kantoorpand voor veel zelfstandigen alweer verleden tijd. In de krant Den Haag Centraal verscheen een relevant artikel over dit 'nieuwe werken' en de opzet van 'flexkantoren': http://www.denhaagcentraal.net/550/images/archief/16-07-10-DHC-166.pdf. Heb jij andere voorbeelden van het nieuwe werken of flexibele werkomgeving voor zelfstandigen, die voor Registerleden interessant kunnen zijn? Geef dan gerust hieronder je reactie en/of link.

Weergaven: 46

Opmerking

Je moet lid zijn van Register Freelance en Zelfstandige Kunsthistorici om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Register Freelance en Zelfstandige Kunsthistorici

Reactie van Andréa A. Kroon op 30 Augustus 2010 op 13.51
In het kader van het bovenstaande is wellicht ook dit artikel van de BBC over 'digitale nomaden' relevant: http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/click_online/8941048.stm. Vooral de sites waarnaar verwezen wordt, bevatten veel handige tools.
Reactie van Petra Else Jekel op 25 Juli 2010 op 17.27
Ik heb zo mijn behoudende kant en houd erg van de verworvenheid van mijn thuiskantoor, waar ik vroeger geen ruimte voor had. Preciezer: mijn afsluitbare maar niet aftrekbare werkkamer, die zowel mijn organisatorische en administratieve als mijn creatieve werk in principe huisvest.
Graag werk ik een aantal dagdelen per week op locatie, dat wil zeggen: in het Museum voor Moderne Kunst, waar ik lesgeef en die lessen ook organiseer en voorbereid; in Boekhandel Ongerijmd, waar ik literaire activiteiten organiseer en leid, et cetera.
Dit wissel ik dan weer af met zo nu en dan met laptop op locatie werken: voor mijn boek over kunst en meer organisatorische zaken in de universiteitsbibliotheek van Nijmegen; voor mijn creatieve schrijfwerk vaker op meer vakantie-achtige, maar zeker niet toeristische locaties, zoals recent in zuidwest Frankrijk.
Ik heb het idee dat ik zelf nog niet helemaal op alle mogelijke cafe-, terras- of stationslocaties in het rond flex en nee, dat is bij nader inzien misschien ook niets voor mij.
Vaker overwoog ik me aan te sluiten bij een gedeelde werkplek voor cultureel ondernemers, zoals die op tal van plaatsen wordt aangeboden, bijvoorbeeld in de Puddingfabriek te Groningen en in het Hoofdkwartier in Arnhem, maar voor mij kwam het nog nooit zo ver. Vermoedelijk heb je dan wel een gedeeld werkritme, aanspraak, en eventueel netwerkrelaties bij de hand, maar deze zaken zijn ook zonder wel te realiseren; het is dus maar wat je kiest en wat op een bepaald moment je situatie is, denk ik.
Groot nadeel van kantoor aan huis is dat ik soms geen maat kan houden en na middernacht nog achter mijn geliefde iMac zit. Dit lost het flexwerken met laptop zoals hierboven geschetst echter niet op.
Ik schreef deze reactie om e.e.a. te nuanceren en ben benieuwd hoe anderen uit dit netwerk dat doen.

© 2024   Gemaakt door Andréa A. Kroon.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden