Ondernemende professionals in de kunst-, cultuur- en erfgoedsector
Welkom bij
Register Freelance en Zelfstandige Kunsthistorici
Henk Mak van Dijk is een veelzijdig uitvoerend pianist met een stevige klassieke basis, opgeleid aan de conservatoria van Rotterdam en Den Haag. Hij studeerde onder meer bij de Poolse pianiste Barbara Grajewska, de Australische pianist Geoffrey Madge en fortepiano specialist Stanley Hoogland. Veel inspiratie deed hij op bij de Holland Music Sessions en bij de Hongaarse meesterpianisten Gyorgy Sandor en Gyorgy Sebök.
Op zoek naar avontuur kwam hij op Java terecht waar hij geruime tijd als pianist werkte op het conservatorium van Yogyakarta en concerten gaf op Java en Sulawesi. Hierna was hij een aantal jaren verbonden aan conservatoria in Nederland, waar hij intensief kamermuziek speelde. Hij speelde voor Nederlandse radio en televisie, trad op als pianist in kamermuziekverband (het Mesdag Piano Trio), in liedrecitals met zeer uiteenlopend repertoire, en als solist met lecture-recitals over Indische muziek en algemener exotische elementen in westerse pianomuziek
In samenwerking met het Nederlands Muziek Instituut maakte Henk Mak van Dijk samen met de sopraan Renate Arends een cd met liederen van Indische componisten (Angin timur gelumbang barat; Indische klassieke liederen) en gaf hij in Den Haag een serie concerten in het kader van de Indische Zomer, op de Pasar Malam Besar en op het Festival Classique. Van zijn hand verscheen eind 2007 het boek De oostenwind waait naar het westen, over Indische componisten en Indische composities (KITLV Press, Leiden). Zijn eerste studie culturele antropologie aan de Universiteit van Utrecht kwam hem daarbij goed van pas Ook verzamelde hij honderdtallen schitterende afbeeldingen en foto´s uit tempo doeloe die dit boek rijkelijk illustreren.
Ter gelegenheid van de vijftigste Pasar Malam Besar maakte hij de monumentale tentoonstelling Werelds - over Indische klassieke muziek 1870-1945, bezocht door koningin Beatrix. Uniek is de door hem ontdekte en nieuw leven ingeblazen opera Attima van Constant van de Wall die speciaal voor het jubileum van de Pasar in de Koninklijke Schouwburg werd opgevoerd.
Mak van Dijk heeft nog steeds een speciale band met Java; hij presenteerde zijn boek in het gouverneurspaleis van Yogyakarta en in de zomer van 2009 speelde hij voor Indonesische televisie composities van zijn nieuwste pianosolo cd Herinneringen uit Java.
In maart 2011 werkte hij mee aan een tentoonstelling over bladmuziek uit Indië in het Rotterdams Historisch Museum. Naar aanleiding hiervan verscheen van zijn hand het boek Wajang Foxtrot. Vorige zomer was hij gastdocent piano aan de Universiteit van Salatiga op Midden-Java en zijn er plannen gemaakt voor een symposium en een recital in Yogyakarta in samenwerking met Indonesische pianisten.
Een nieuwe cd Indische muziek is gepland voor 2013. Dan zal ook uitkomen het boek Musical Encounters between Holland and Indonesia from past to present (KITLV Press), waarin een hoofdstuk over de Indische composities van Constant van de Wall.
In het najaar van 2013 zal hij samen met Renate Arends op een festival de door hem herontdekte Duits-Javaanse liederen van Linda Bandara uitvoeren op een gamelan festival georganiseerd door het Museum voor volkenkunde in Wenen.
Met het Mesdag Piano Trio heeft hij al geruime tijd een vaste stek in de serie Muziek aan zee in Muzee Scheveningen. Voorts organiseert hij samen met Stichting HOP concerten in de Haagse concertzaal Podium Vocale, bij het Vredespaleis.
Henk Mak van Dijk verzorgt lezingen over muziek en Indië, zoals over het klassieke muziekleven in Indië, Indische componisten, Otto Knaap, het leven van Constant van de Wall,cabaretiers op tournee in de Oost, krontjong, liedjes van verlangen, desgewenst met eigen pianospel en cd voorbeelden.
Henk Mak van Dijk
Laan van Meerdervoort 32
2517 AL Den Haag
070-3106292
06-44596227
makvandijk@hotmail.com
© 2025 Gemaakt door Andréa A. Kroon. Verzorgd door
Je moet lid zijn van Register Freelance en Zelfstandige Kunsthistorici om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van Register Freelance en Zelfstandige Kunsthistorici